Kesäpäivä Rauman saaristossa

Olenkin jossain maininnut, että länsirannikko on sitä aluetta, missä viihdyn erityisen hyvin ja siellä asuminen houkuttelisi kovinkin paljon. Luonto siellä on tällaiselle Keski-Suomen metsiköissä asuneelle hienoa vaihtelua. Sekametsien, hyttysten ja hirvikärpästen sijaan saa nauttia kallioista, meren aalloista ja raikkaasta tuulesta eivätkä pienet männyt haittaa näkymiä, päinvastoin. Löytyy saaristosta toki ötököitä ja korkeampiakin puita, mutta on se luonto silti siellä aivan erilaista kuin Sisä-Suomessa. Länsirannikolla olen viettänyt elämästäni aikaa jonkin verran, kun puolet sukulaisista asuu siellä päin. Rauma on hyvin tuttua seutua ja siellä(kin) kävimme reilu viikko sitten. Mun ilokseni, lähdimme perheen ja parin sukulaisen kanssa oikein kunnolla saaristoon. Kävimme Kuuskajaskarissa ja tässäpä kaikille oikein hyvä kesän menovinkki.

Kuuskajaskari on entinen puolustusvoimien puolustus- ja koulutuslinnake Rauman edustalla, Selkämeren kansallispuistossa. 30 hehtaarin suuruiseen saareen pääsee helposti vesibussilla tai vaihtoehtoisesti voi seilata paikalle omalla paatilla ja kiinnittyä päiväksi ilmaiseen vierasvenesatamaan. Matkaa saarelle mantereelta kertyy nelisen kilometriä, jonka vesibussi kulkee puolessa tunnissa. Saarta pääsee kulkemaan kävellen polkuja ja hiekkateitä pitkin. Kierrellessään pitkin saarta, törmää matkalla puolustusvoimien aikaisiin rakennuksiin, tykkeihin, juoksuhautoihin ja muihin armeijan käytössä olleisiin kohteisiin. Muutakin aktiviteettia saarelta löytyy kuten esimerkiksi lasersotaa, kesäteatteria ja sukelluspuisto lapsille. On tarraseinää, ihmispalloa, värikuulasotaa, jättidartsia, jousi- ja pistooliammuntaa, melontaa, erilaisia kisailumahdollisuuksia... Joihinkin toki vaaditaan ryhmällinen osallistujia. Saaressa on yöpymismahdollisuus eikä nälässäkään ei tarvitse olla kun paikan päällä on kahvila-ravintola. Paikan lohikeitto ainakin oli erinomaisen hyvää saaristolaisleivän kera!

Meidän onneksemme saimme reissupäiväksemme oikein aurinkoisen ja lämpimän sään. Tottakai saaressa tuuli paljon lähellä rantaa, mutta se ei mitään haitannut. Vesibussi oli täynnä, joten kävijöitä saarella riitti. Kaikki hajaantuivat maihin päästessä ympäriinsä eli missään ruuhkassa ei tarvinnut saarta kierrellä. Minä se olin jo jonkin aikaa innolla varronnut, että pääsen ottamaan kuvia. Meillä oli kolme tuntia aikaa olla saarella ja se riitti oikein hyvin. Ei tarvinnut kiirehtiä vaan sai rauhassa kuljeskella ympäriinsä ja katsella maisemia. Varoin etten putoa juoksuhautoihin tai kompastu kivikoissa. Vastaan tuli vaikka mitä nähtävää ja matkalla kiipesin näkötorniin katsomaan vähän ylempää maisemia. Siellä seisoin korkeuksissa ritilälattian päällä ja pelkäsin putoavani hetkenä minä hyvänsä. Torni huojui hieman muiden ihmisten liikkuessa ylätasanteella tai rappusissa ja sekös sai adrenaliinin virtaamaan vielä paremmin. Hengissä kuitenkin selvisin!
Kaiken kävelyn jälkeen oli ihana päästä syömään ja istumaan alas. Olin ainakin yrittänyt käydä katsomassa kaiken mahdollisen. Voi kyllä olla, että jotain jäi näkemättä, polkuja kun meni vähän siellä sun täällä. Kertaakaan en eksynyt, mutta meidän kuuden hengen ryhmämme hajosi loppujen lopuksi kolmeen eri osaan. Kaikki menivät omia reittejään, mutta ravintolasta löysimme toisemme polkujen päätyttyä. Söin reippaasti lohikeittoa ja ruuan jälkeen suuntasimme vesibussilla takaisin mantereelle.


Reissuun olen kovin tyytyväinen. Oli hienoa päästä kulkemaan saaristossa, näkemään sen maisemia ja vielä kaiken lisäksi extrana näitä armeijajuttuja, syödä hyvin ja saada taas yksi kokemus uudesta paikasta. Suosittelen! Kuuskajaskari olisi mitä mahtavin paikka mennä vaikka kaveriporukan kanssa viikonloppua viettämään piknikin ja paikan tarjoamien aktiviteettien parissa. Eikä pakko ole millään isolla ryhmällä sinne lähteä. Jos haluaa vaikka kumppanin tai perheen kanssa ottaa pienen irtioton arjesta, niin ei muuta kuin sinne vain. Kuuskajaskariin kulkevalla vesibussilla pääsee myös toiseen saareen Kylmäpihlajan majakalle. Sekin on todella hieno paikka, olen kaksi kertaa käynytkin siellä. Sielläkin saa ruokaa ja majapaikan, aktiviteetteja ei niinkään löydy. Lokkeja siellä riittää, joten piknikkiä suunnitellessa kannattaa se asia ottaa huomioon. Joskus lapsena kun siellä oltiin, lokki hyökkäsi mun kimppuun ja repi hiuksista...


Ei kommentteja

Muistathan, että julkaisen vain asialliset kommentit :)