RASKAUSDIABETES VAI EI

Jälleen olen suorittanut tuon toimenpiteen, jota monet odottavat äidit kammoksuvat ja stressaavat etukäteen, sokerirasituskokeen! Mun kohdalla se tehtiin sukurasitteen vuoksi niin kuin viimeksikin ja tiesin mitä oli tulossa. Ystävänpäivänä klo 8 aamulla, otettiin ensimmäinen verikoe 12h paaston jälkeen, jonka jälkeen sain nauttia n. 3dl sokeripitoista juomaa. Se oli tällä kertaa itseasiassa parempaa kuin viimeksi! Edellisessä kokeessa maku oli vadelmainen, nyt sitruunainen ja kaiken sain juotua alle minuutissa. Tottakai se oli makeaa, sehän siinä on tarkoituskin, mutta ei tuo huonosti laimennettua mehua kummempaa ollut. Ei tullut huonoa oloa, ei heikotusta. Verikokeet otettiin vielä kaksi kertaa tunnin välein ja niitä odotellessani, katsoin puhelimesta tv-sarjoja ja videoita YouTubesta. Mummut ja vaarit odotusaulassa vaihtuivat, eivät tosin kovin usein. Huomasin, että he ainakin noudattivat tätä "Verenkierron tasaamiseksi on suositeltavaa istua noin 15 minuuttia ennen näytteenottoa", koska vähintään 20 minuuttia jokainen heistä labrassa aikaansa vietti, osa kauemminkin. Itse kun lähes aina juoksen paikalle viime minuuteilla ja kaikki on viidessä minuutissa ohi, jos on tavallisesta verikokeesta kyse. Jotain ärsytti, kun labrahoitaja oli minuutin etuajassa, toiset kinastelivat pitääkö ottaa vuoronumero vai ei. Älkää ymmärtäkö kuitenkaan väärin, ei ole tapana kytätä muiden tekemisiä, mutta hankala on olla huomaamatta jos niistä tehdään kovaan ääneen suuri numero.Viime perjantaina äitiysneuvolassa saatiin sokerirasituksen tulokset, eikä niissä mitään erityistä ollut, onneksi. Jotain muutoksia viime kertaan nähden on kuitenkin havaittavissa kun arvoja lähtee vertailemaan. Aloin jo heti miettimään, että jos lapsia halutaan/saadaan vielä lisää, olenko tuleva raskausdiabeetikko.

Paastoarvo
4,6 mmol/l (2016)
4,7 mmol/l (2018)

1h kuluttua 
4,4 mmol/l (2016)
6,2 mmol/l (2018)

2h kuluttua
4,2 mmol/l (2016)
6,2 mmol/l (2018)

Neuvolassa otin puheeksi liitoskivut ja vihlovan selän. Tukivyötä sieltäkin ehdotettiin, en vain ole vielä saanut aikaiseksi hankittua. Liitoskivut ovat vähän jopa helittäneetkin, selkäkään ei ole niin paha, koska olen vähentänyt kotitöiden tekemistä, josta kannan huonoa omaatuntoa. Keittiössä ja muuallakin vallitsee aika usein pieni hallitsematon kaaos, mutta yritän sietää sitä. Myös Lukaksen nostelua vältän minkä pystyn. Ehkä menee enemmän aikaa siirtymisiin, kun Lukas liikkuu itse paikasta toiseen (jos suostuu liikkumaan), mutta ainakin saa poika hyvää harjoitusta kävelyyn. Kumara-asento vihloo lähes heti selässä, siksi en tätäkään kirjoita tuttuun tapaan sängyllä vaan ruokapöydän ääressä, jotta ryhti olisi mahdollisimman hyvä. 


Muuta raskauspäivitystä tähän hetkeen. Raskausviikoilla 27+5 mennään nyt ja koko ajan hengästyttää. Vauvan liikkeet tuntuvat monesti samoihin aikoihin päivästä ja yksi ärsyttävimmistä kellonajoista on 23:45, juuri silloin kun itse yritän nukahtaa. Sängyssä kääntyminen ja sieltä nouseminen vain vaikeutuu entisestään, painaahan sikiö jo noin kilon verran. Itse olen taas saanut painoa älyttömät määrät. Kasvot ovat pyöristyneet, käsiin ja jalkoihin on tullut enemmän massaa. Tottuminen tähän uuteen ulkonäköön vie taas aikaa, juurihan olin alipainoinen ja nyt taas jotain aivan muuta. Viimeisen kahden vuoden aikana, ulkonäköni on suurien painovaihteluiden vuoksi muuttunut moneen otteeseen, heitellyt laidasta laitaan. Onhan siinä oma päänsisäinen käsittelynsä ollut, mutta se on varmaan aihe, joka vaatisi ihan oman postauksensa. 

Äitiyspakkauskin meille saapui ja seuraajien toiveesta kävin sen vielä videolla läpi. Meille tuli siis viime vuoden pakkaus, joka oli ihan odotettavissa, onhan nyt vasta helmikuu. Videolla on vähän mun ajatuksia pakkauksesta ja kyllä sieltä ne omatkin lempparit löytyi. Suosittelen katsomaan, mikäli yhtään kiinnostaa!
2 kommenttia

 1. Anonyymi22/2/18

  Meillä ainakin täällä Turussa on sellanen apuvälinelainaamo, jossa on mahdollisuus lainata esim. selkätukia vaikka olisikin raskaana, ihan näin vinkkinä noihin kipuihin! jos siis vielä menet esim. tampereelle raskaudena aikana kannattaa tsekkailla olisko siellä sellasta mahdollisuutta. oletuksella että siellä korvessa ei sellasta lainaamoa ole ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulemma täälläkin on apuvälinelainaamossa sellanen (ehkä jos kukaan muu ei tarvitse) :D Tietysti mun liitoskivut hävis ainakin toistaseks, joten ei tullutkaan hommattua mitään tukivyötä :D

   Poista

Muistathan, että julkaisen vain asialliset kommentit :)