Ei lasta toppavaatteissa turvaistuimeen"Paksujen talvivaatteiden vuoksi turvavyö ei kiristy kunnolla kehoa vasten ja testissä lapsen tilalla käytetty nukke lentää istuimesta kuin turvavyötä ei olisi lainkaan.
50 kilometrin tuntinopeudella tapahtuvassa törmäyksessä 18-kiloinen lapsi muuttuu 360-kiloiseksi ja aiheuttaa pahaa jälkeä myös etupenkkiläisille, mikäli turvavyö ei pidättele lasta istuimessa."

Noin kolme viikkoa sitten, joku kommentoi videooni, jossa Lukas istui toppahaalareissa turvaistuimessaan, ettei niin saisi tehdä. Mulla oli jo valmiiksi huono päivä, joten ensireaktioni kommentiin ei ollut niin vastaanottavainen kuin olisi voinut olla. Joojoo, tiedetään, mutta kiristän vyöt kunnolla eikä haalareita käytetä pitkillä matkoilla.
En kuitenkaan pystynyt unohtamaan kommenttia, en edes nousemaan paikaltani, ennen kuin aloin tutkimaan asiaa lisää. Luin mitä useammilta nettisivustoilta, että toden totta, lasta ei pitäisi toppavaatteissa turvaistuimeen laittaa, mikäli haluaa pitää turvallisuudesta huolta ja lapsen (ellei jopa muutkin matkustajat) elossa jos onnettomuus tapahtuu. 

Siitä on kauan, kun jostain ohimennen luin, ettei toppavaatteet ole turvalliset kun matkustetaan autossa, ei edes aikuisella, mutta ohitin koko jutun täysin. Eihän kukaan koskaan ollut kyseenalaistanut tapaani kuljettaa lasta toppavaatteissa ja muutkin tekivät niin. Edes uutta turvaistuinta ostaessamme, myyjä ei sanonut mitään, vaikka lapsemme oli turvakaukalossa toppahaalareissa ja hän kokeili uutta istuinta samat haalarit päällään. Muihin turvallisuusseikkoihin hän kyllä otti kantaa. Neuvolassakaan ei kukaan koskaan ole mitään maininnut kun olen Lukaksen sinne vienyt turvakaukalossa, toppahaalarit päällään. Nyt joku ensimmäistä kertaa kyseenalaisti toimintani ja sai mut heräämään todellisuuteen. Onneksi mitään kolaritilannetta ei ole tapahtunut, sillä olisinko pystynyt antamaan itselleni anteeksi, jos lapselleni oli tapahtunut jotain niiden toppahaalareiden vuoksi.

Sitten totesin itsekseni, että hyvänen aika mikä operaatio on aina riisua ja pukea haalareita autossa! Hermot menee itse kullakin. Ulkona ja autossakin on kylmä, lapsihan jäätyy. Miten tämä asia käytännössä toteutetaan?
Ensimmäinen askel on lämmittää auto ennen lähtöä, jos mahdollista. Meidän autoissa on webastot, joten niillä lämmitys onnistuu nopeasti. Hätävarana olen laittanut auton käyntiin hetkeä aiemmin.
Lapselle olen pukenut kerroksittain vaatetta, päällimmäiseksi fleecehaalarin tai villavaatteet. Jalkoihin olen edelleen laittanut tossut tai kengät, käsiin hanskat ja päähän pipon. Ne on niin helppo napata pois, jos autossa tuleekin kuuma. Autolle ei ole kotona matkaa edes kahtakymmentä metriä, joten sillä välimatkalla ei ehdi jäätymään. Vaihtoehtoisesti voi lapsen kääriä peittoon, kunnes ollaan autossa. Lämmin viltti meiltä löytyy autosta valmiina, samoin yhdet toppahaalarit, joten niitä ei tarvitse edestakaisin kuljetella. Vaikka toppavaatteita ei olekaan päällä, turvavyön kunnollinen kiristäminen on silti yhtä tärkeää. Jos autosta poistutaan pidemmäksi ajaksi ulos, puetaan haalarit perille päästyämme. Onhan se haastavampaa autossa, kuin kotona, mutta mikä menisi lapsen turvallisuuden edelle? Jos taas ollaan menossa vain jonkun luo kylään tai ruokaostoksille, en ole kokenut tarpeelliseksi pukea haalareita. Ei ole tullut lapselle kertaakaan kylmä, eikä flunssa tämän muutaman viikon aikana kun olen tähän turvallisuusasiaan panostanut. Vauvalle on tarkoitus ostaa lämpöpussi turvakaukaloon. Sillä että kerron tästä, en tahdo jeesustella, en olla tekopyhä tai muutenkaan arvostella muita vanhempia, ei kuulu tapoihini. Olen kokenut, ettei tästä asiasta vaan olla tietoisia, niin kun en itsekkään ollut. Varsinkin omien vanhempieni ikäiset ja sitä vanhemmat ovat ihmettelleet, miksei lapselle pueta autoon paksua haalaria, raukkahan paleltuu. Sitten kun olen kertonut syyn, reaktio on ollut kutakuinkin "Aijaa! En ole tiennytkään! Ei silloin ennen tommoisista puhuttu."
Eilen julkaisemani videon myötä, ovat kuitenkin myös monet nykypäivän pikkulasten vanhemmat tulleet kertomaan, etteivät todellakaan asiasta tienneet ja ovat kiittäneet mua videosta. Nyt hekin ovat muuttaneet tapojaan ja yhä useampi lapsi matkustaa turvallisemmin. Itse kiitän häntä, joka silloin sen kommentin laittoi ja sai mut muuttamaan tapojani. Olisipa joku kiinnittänyt asiaan huomiota aiemmin!

En voi sen enempää vaikuttaa siihen, miten kukin lastaan autossa kuljettaa, mutta mikäli tietää ne omassa toiminnassaan mahdollisesti turvallisuutta alentavat seikat, käynnistää auton ja painaa kaasua, on todella ikävää, jos lapselle sattuu jotain. Aina ei välttämättä tule ajatelleeksi tai huomioineeksi kaikkia asioita, ehkei edes tiedä niistä, joten hyvä tutustuminen turvallisuusasioihin ei koskaan ole pahitteeksi. Näistä autossa matkustamisen turvallisuusasioista voisi kirjoittaa vaikka loputtomiin, mutta jääkön tämä tältä osin tähän. Liikenneonnettomuudet ovat yleisiä, eikä niihin pysty aina edes omalta osaltaan vaikuttamaan (ellei jää kokonaan liikenteestä pois), joten toivon kaikille turvallisia ajokilometrejä!

Ei kommentteja

Muistathan, että julkaisen vain asialliset kommentit :)