7 raskauden hyvää ja huonoa puolta

Laskettuun aikaan on enää pari päivää, joten tämä raskaus alkaa olla pikkuhiljaa koettu. Olen siis ehtinyt kokea kaikki raskauteen liittyvät jutut synnytystä lukuun ottamatta. Sanotaan, että raskaus on naisen parasta aikaa ja raskautta ihannoidaan niin kovin. Silti internet ei kerro, mikä siinä raskaudessa on niin hienoa. Huonoja puolia löytyy sitäkin enemmän. Itsekin löydän paljon niitä negatiivisia asioita, mutta nyt listaan teille muutamia sekä raskauden hyviä että huonoja puolia, joihin olen törmännyt ja jotka nyt ensimmäisenä tulevat mieleen.RASKAUDEN HYVÄT PUOLET

1. Ei tarvitse murehtia pömppistä tai muutamaa liikakiloa, jos sellaisia sattuu löytymään. Raskauden myötä vatsa saa luvan pömpöttää niin paljon kuin sietää, eikä sitä katsota pahalla. Voit huoletta hylätä liian suuret hupparit ja villapaidat vaatekaapin perälle, joilla ennen olet vartaloasi peitellyt ja siirtyä vartalonmyötäisiin kuteisiin, jos se vaan sinusta hyvältä tuntuu. Toki voit jatkaa huppareiden ja villapaitojen käyttöä, eivätköhän nekin kohta ole ennemminkin sopivia tai pieniä, kuin liian isoja. Loppuraskaudessa, ehkä jo aikaisemminkin pyöreän vatsan peittely kun on hieman hankalaa.

2. Et ole enää koskaan yksin! Mukanasi kulkee aina pieni ystäväsi, joka jossain vaiheessa muistuttelee olemassa olostaan potkuin, nyrkin iskuin ja kääntyillen ympäriinsä. Joidenkin mielestä nämä pienen ihmisen liikkeet ovat aivan ihania, mutta varsinkin mitä pidemmälle raskaus etenee, sitä vähemmän liikkeistä enää nautitaan. Raskauden aikana voit kuitenkin surutta puhua "itseksesi" ja jos jäät siitä kiinni, voit aina sanoa jutelleesi mahan asukille, vaikka todellisuudessa vatsalle puhuminen tuntuu oudolta. 

3. Sinulla on aina hyvä syy pidättäytyä kotitöistä ja muista (raskaista) velvollisuuksista. Raskauden aikana ei tarvitse potea huonoa omaatuntoa, mikäli et jaksakkaan imuroida, pestä pyykkiä tai tehdä ruokaa. On ihan ok, ettei koti ole aina tiptop-kunnossa. Voit surutta pyytää jotakuta toista käymään puolestasi kaupassa, jos et itse jaksa. Joka paikkaan ei aina tarvitse lähteä, sillä voit aina sanoa voivasi heikosti raskauden takia. Toisaalta, näin yksinodottajana ne kotityöt ja muut velvollisuudet ovat olleet edessä ennemmin tai myöhemmin, koska en ole voinut siirtää vastuuta kenellekkään toiselle. Ainakaan niiden lykkääminen myöhemmäksi, ei ole aiheuttanut ihmetystä kenessäkään tai ainakaan kukaan ei ole kehdannut myöntää. 

4. Raskausoireet, jotka parantavat ulkonäköäsi. Tämä ei todellakaan päde kuin harvoihin ja valittuihin, mutta onhan se kuitenkin mainittava. Toiset saavat nauttia paksuista, puhtaista hiuksista ja hyvinvoivasta ihosta, sillä välin kun toiset pesevät hiuksiaan vähintään kerran päivässä ja käyttävät ihoonsa kaikki mahdolliset puhdistustuotteet, jotta eivät näyttäisi viemärirotalta. Toiset saavat vihdoinkin itselleen ne kauan haaveissa olleet tissit kun taas toiset saavat harmaita hiuksia pohtiessaan, mistä löytäisi tarpeeksi suuret liivit utareita kannattelemaan. 

5. EHKÄ saatat saada positiivista erityishuomiota tuntemattomilta. Mikäs sen mukavampaa, kun joku tarjoutuu kantamaan ostoskassisi, pitää ovia auki tai luovuttaa istumapaikkansa julkisessa kulkuvälineessä. Harmi juttu, tähänkään ei välttämättä kovinkaan usein törmää. Ehkä joku on saattanut joskus pitää ovea auki, mutta muuten on saanut pärjätä omillaan. Joskus saatat saada jonkun kivan positiivisen kommentin ulkonäköäsi kohtaan. Tosin raskaana ollessa ne positiivisiksikin tarkoitetut kommentit voivat tuntua hirveiltä. 

6. Tämä viittaa hieman kohtaan 3, mutta saat hyvillä mielin olla väsynyt ja nukkua paljon. Ei haittaa, vaikka nukkuisit vielä kahdelta päivällä ja sen lisäksi parit päiväunet. Voit aina sanoa, että nyt täytyy nukkua kun vielä voi. Töissäkään haukotteluasi ei oteta niin pahalla, koska se kuuluu asiaan.

7. Sinulla on aina hyvä syy sanoa EI. Tämän kohdan bongasin Fit you too! -blogista ja pitäähän tämä paikkaansa. Voit sanoa ei urheilulle, koska se aiheuttaa supisteluja. Voit sanoa ei ystäväsi kutsulle mennä kylään, koska olet niin väsynyt. Voit sanoa ei monelle ruualle, josta et välttämättä pidä, koska se saattaa sisältää jotain mikä ei sovellu raskaana olevalle. Voit sanoa ei kissanhiekkalaatikon putsaamiselle, koska se on vaarallista. Toivottavasti vain on joku joka tekee sen puolestasi, tai muuten uit kissasi kusessa ja paskassa. Voit sanoa ei lähes kaikelle ja aina löytyy hyvä syy. 


RASKAUDEN HUONOT PUOLET

1. Ne lukuisat inhottavat raskausoireet... karkaava pissa, närästys, liitoskivut, hiivatulehdukset, pahoinvointi, väsymys, turvotus, nouseva paino, suolisto-ongelmat, hikoilu, peräpukamat, finnit, kipeät tissit, haluttomuus, hengenahdistus ja lista vain jatkukoot. Kukapa näistä tykkäisi?

2. Vartalon muuttuminen. Ainakin yleensä painoa tulee enemmän tai vähemmän. Toisilla paino kertyy vain vatsaan, mutta toisilla ne ylimääräiset kilot näkyvät myös käsissä, jaloissa ja kasvoissa. Tissit kasvavat niin, että saavat komeat violetit tiikerin raidat siitä venymisestä ja myös muut vartalon kohdat, kuten vatsa, kyljet, reidet ja pakarat saattavat saada tuon mukavan raidoituksen. Iho venyy ja venyy, varsinkin vatsasta, joten sen palautuminen normaaliksi ei välttämättä olekaan ihan yksinkertaista. Raskauden aikana tissit ovat parhaimmillaan, kunnes maidontuotanto loppuu ja saat tilalle kaksi riippuvaa patalappua. Myös karvoitusta saattaa ilmetä normaalia enemmän. Yhtäkkiä leuassasi kasvaakin parta ja nänneihin ilmestyy karvahaituvia. Ison vatsan kanssa sheivaaminenkin on yksi iso kysymysmerkki, joten ihan mielellään ei välttämättä käy vaikkapa kylpylässä rentoutumassa kansallispuistonsa kanssa. Jotkut saavat "kaverikseen" ihottumaa ja muita iho-ongelmia. Kroppasi ei todellakaan ole enää se mikä se oli ennen positiivista raskaustestiä. 

3. Vaatevarastosi pienenee huomattavasti, eikä miellyttävää päälle pantavaa enää ole niin helppo löytää. Äitiysvaatteet maksavat maltaita verrattuna niiden käyttöaikaan, eikä valikoima ole mikään päätä huimaava. Siispä jos haluat päästä mahdollisimman helpolla ja halvalla, kuljet raskausajan suurimmaksi osaksi esimerkiksi H&M:n äitiysleggareissa ja raitaisissa äitiyspaidoissa. Toki jos olet ajoittanut olevasi hyvin paljon raskaana kylmänä talviaikana, olet enemmän pulassa vaatteiden suhteen, koska pelkät legginsit tai ohut raitapaita ei riitä.

4. Saatat olla kuin eläin eläintarhassa, jota kaikki kyttäävät, arvostelevat ja hiplaavat, eikä se kenenkään muun mielestä ole epänormaalia. Muiden mielestä on oikein sopivaa tuijottaa vatsaasi ja ehkä hieman koskeakkin sitä, ilman lupaa. Monen on myös annettava oma kommenttinsa liittyen ulkonäköösi. Sitä mitä teet ja miten teet tai minkä jätät kokonaan tekemättä, saatetaan myös arvostella herkästi. Kehtaako sitä enää ostaa jollekin toiselle alkoholia kaupasta, saatika alkosta, kun tottakai toiset olettavat nesteen virtaavan omaan vatsalaukkuusi, suoniisi ja täten myös lapsen elimistöön. Myös pikaruuan syöminen saattaa aiheuttaa paheksuvia katseita, mutta myös oikein ymmärtäviä, kuuluuhan erilaiset ruokahimot monen tulevan äidin raskausaikaan. 

5. Et mahdu liikkumaan ahtaissa tai ruuhkaisissa paikoissa. Et voikaan enää vain vetää vatsaa sisään ja yrittää mahduttautua pienestä rakosesta eteenpäin. Ruuhkassa et uskalla vain puskea muun väkijoukon päälle saadaksesi tilaa, koska pelkäät vauvavatsasi puolesta kaikkia tönäisyjä ja iskuja. Siinä sitten odotat, että saat tilaa ja siltikin kaikki kävelevät päin. 

6. Sekaisin olevat hormonit. Tämä toki sisältyy inhottaviin raskausoireisiin, mutta mainitsempa vielä asian erikseenkin. Onhan se nyt perseestä, että välillä naurattaa ja kaikki on hyvin ja sitten toisena hetkenä kaikki vituttaa, ärsyttää, raivostuttaa ja itkettää. Mieliala saattaa vaihtua todella nopeasti, etkä aina oikein itsekkään tiedä sille järkevää syytä. Ne ovat vain ne hormoonit, joista ne toisetkin jaksavat muistuttaa. 
 
7. Tili tuli, tili meni, mutta minkäs teet... Vaunut, turvakaukalo, sänky, vaatteet, hoitopöytä, vaipat... Ostettavaa riittää, lista on lähes loputon ja yhtäkkiä tili onkin tyhjä. Onhan se kiva päästä ostamaan kaikkea vauvalle, mutta halpaa se ei ole. Mitä enemmän haluat säästää, sitä vähempään joudut tyytymään, etkä ehkä voikkaan hankkia uusimpia ja hienoimpia vaunuja tai vaatteita pelkästään suoraan lastenvaatekaupoista. Sen sijaan selaat tori.fi:stä kaikenlaista, kierrät kirpputoreja ja kyselet tutuilta. 


Pakko myöntää, että huonoja puolia löytää paljon helpommin kuin niitä hyviä, mutta pakkohan sitä on joskus yrittää olla positiivinen. Kertokaa ihmeessä, jos teille tulee mieleen lisää niitä hyviä puolia! 

6 kommenttia

 1. Anonyymi10/12/16

  Tuttu tunne, täällä pikkuinen tyttö syntyi 40+6 ja heti kun laskettuaika meni yli tuli jonkinsortin masennus et jaaha tää käynnistetää ja lapsi on silloin jättiläinen. Odotus palkitaan ja muista ettei loppuraskaudessa voi nukkua liikaa...ne univarastot ei riitä pitkälle.:D sulje vaan korvat loppuaikana äläkä liikaa kuulostele et joko jotain tapahtuu...kyllä helpommin sanottu kun tehty. Mutta oikeen hyviä viimeisiä päiviä sulle ja onnea synnytykseen ! Tuntuu et vaikka meidän neiti on jo 2,5kk niin elän uudestaan raskauskupla ajan esimerkiksi sun videoiden kautta...onhan se elämän suurin juttu ! T. Jonna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nukkuminen on kylläK jees, siitä on tullu mun uus harrastus :D Kiitos paljon ja ihana kuulla mitä mun videot saa aikaan <3 :) Ja niin, onnea tytöstä sinne! <3

   Poista
 2. Anonyymi10/12/16

  Itselläni raskaus (tällähetkellä rv 20) voisi sujua paremminkin, nimittäin erittäin paljon oireita löytyy, siltikin tää on parasta ikinä, tästä nauttii silti niin paljon vaikka välillä käy kuolemanpartaalla oireiden takia. :)
  Pakko kysyä kun tässä samalla vidoitasi katselen, että mistä tuo sinun pienokaisen sängyn yläpuolella oleva 'verkko' tms on hommattu? Yritän etsiä mutta jotenkin en onnistu löytämään :D
  Tsemppiä synnytykseen ja loppuraskauteen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on ihan vaan ikeasta! :D Mä yritin niiden nettisivuilta ensin etsiä semmosta, mutta en löytänyt. Onneks sitten törmäsin itse liikkeessä noihin! Taisi maksaa kympin verran :) Vähän on kyllä pitkä.. Korkeassa kerrostalohuoneistossa näytti paremmalta kuin täällä matalammassa omakotitalossa :D

   Harmi, ettei sun raskaus oo sujunut mitenkään helposti, mutta hienoa, että oot silti pysynyt positiivisena! :) Onneks kaikki oireet on vaan väliaikaisia :) Tsempit sinne!

   Poista
 3. Sä oot todella kaunis ja positiivinen ja maailman paras tuleva äiti❤️

  VastaaPoista

Muistathan, että julkaisen vain asialliset kommentit :)